2020-04-22 17:40:55
Pregatirea suprafetelor
Suporturile pe care se aplica vopseaua trebuie sa fie curate, desprafuite, uscate si degresate.
Suprafete noi
SUPRAFETE METALICE NOI
Suprafetele metalice noi se curata, se indeparteaza eficient rugina si eventualul tundar prin periere sau se slefuieste cu hartie abraziva si se degreseaza cu Sticky Diluant Universal 509. Apoi se protejeaza cu grund alchidic anticoroziv Sticky Grundal. Dupa uscarea grundului se recomanda o usoara asperizare (slefuire) a acestuia pentru a mari aderenta emailului. Se aplica apoi emailul in 1-2 straturi. La exterior emailul se aplica in 2 straturi.
SUPRAFETE NOI DIN LEMN
Pentru suprafetele noi din lemn trebuie sa va asigurati ca lemnul este suficient de uscat astfel incat sa nu se tensioneze si sa nu crape dupa montare si vopsire.
Suprafetele din lemn se curata, se slefuiesc in lungul fibrei cu hartie abraziva cu granulatie medie, se desprafuiesc, se degreseaza apoi se grunduiesc in 1-2 straturi cu Coral grund de impregnare care are ca efect protectie impotriva cariilor, insectelor si mucegaiului. Dupa uscarea grundului de impregnare si tratare se recomanda slefuirea si despafuirea. Se aplica emailul in 1-2 straturi. La exterior se recomanda aplicarea emailului in 2 straturi.
SUPRAFETE NOI DIN ZIDARIE, BETON SI TENCUIELI
Se lasa suprafata sa se usuce si sa se matureze (cel putin 4 saptamani), se indeparteaza eventuala eflorescenta, pana la stoparea ei, apoi se aplica un grund de imbibare. Dupa uscarea grundului se aplica emailul in 1-2 straturi.
Suprafete vopsite in prealabil
SUPRAFETE METALICE VOPSITE IN PREALABIL
in cazul suprafetelor degradate se indeparteaza vechiul strat pana la un suport adecvat prin decapare chimica sau cu mijloace mecanice, se remediaza fisurile si alte imperfectiuni ale suprafetei, se usuca, se indeparteaza praful si se aplica un strat de grund alchidic Sticky Grundal, apoi se aplica emailul.
daca suprafata este in stare buna, se spala cu o solutie de detergent, se slefuieste cu o hartie abraziva suprafata umeda. Dupa uscare se aplica emailul in 1-2 straturi, functie de puterea de acoperire a acestuia si de solicitarile suportului.
SUPRAFETE DIN LEMN VOPSITE IN PREALABIL
in cazul suprafetelor degradate se indeparteaza toate portiunile de vopsea veche neaderente cu spaclul, peria de sarma sau hartie abraziva, chituiti denivelarile, slefuiti intreaga suprafata si desprafuiti. Nu incercati sa indepartati vopseaua veche cu flacara deoarece riscati sa distrugeti structura lemnului. Apoi se aplica emailul in 1-2 straturi, functie de puterea de acoperire a acestuia si de solicitarile suportului.
daca suprafata este in stare buna, se spala cu o solutie de detergent, se slefuieste cu o hartie abraziva suprafata umeda. Dupa uscare se aplica emailul in 1-2 straturi, functie de puterea de acoperire a acestuia si de solicitarile suportului.
SUPRAFETE DIN ZIDARIE, BETON, TENCUIALA VOPSITE IN PREALABIL
in cazul suprafetelor degradate se indeparteaza toate portiunile de vopsea veche neaderente cu spaclul, peria de sarma sau hartie abraziva, chituiti denivelarile, slefuiti intreaga suprafata si desprafuiti. Apoi se aplica emailul in 1-2 straturi, functie de puterea de acoperire a acestuia si de solicitarile suportului.
daca suprafata este in stare buna, se spala cu o solutie de detergent, se slefuieste cu o hartie abraziva suprafata umeda. Dupa uscare se aplica emailul in 1-2 straturi, functie de puterea de acoperire a acestuia si de solicitarile suportului.
Respectarea recomandarilor pentru conditiile de clima la aplicare
Renovarile pe vreme frumoasa nu numai ca ne fac placere dar si tencuiala are consistenta si stabilitate mai buna decat in conditii extrema de clima ambientala.
La temperaturi scazute, in general intinderea emaiulului pe suport se face cu dificultate, uscarea are loc lent si pelicula umeda se poate impurifica cu praf.
Temperatura mediului nu trebuie sa fie mai mica de 5 grade, chiar si dupa aplicare, intrucat exista riscul ca aderenta sa fie mult diminuata si astfel sa apara deteriorari ulterioare (exfolieri, aspect prafos, basicari).uscarea nu se face corespunzator, compromitand astfel calitatea si rezistenta lucrarii in timp.
Temperatura mediului nu trebuie sa depaseasca 25 de grade si se va evita aplicarea produsului pe suport in perioada din zi cand suprafata este expusa direct razelor solare. Se va evita aplicarea produsului pe o suprafata incalzita de razele soarelui pentru ca emailul se usuca rapid, pelicula nu are timp sa se etaleze pe suport, aderenta este scazuta, pot aparea defecte (basicari, crapaturi, exfolieri, etc).
Se evita aplicarea emailului in zilele ploioase sau cu procent de umezeala ridicat (mai mare de 70%).
Temperatura suportului va fi cu cel putin 3° C peste temperatura punctului de roua pentru a evita condensarea umiditatii pe suport, ce poate determina scaderea aderentei, aparitia de basicari sau chiar exfolieri.
Alti factori care pot influenta in mod direct calitatea lucrarii dumneavoastra sunt: vantul, ploaia, ceata, inghetul. In asemenea situatii este bine sa evitati inceperea unei lucrari.
De fiecare data cand aplicati emailului la interior, asigurati-va ca exista o aerisire (ventilatie) corespunzatoare a spatiului de lucru, atat pentru o uscarea corespunzatoare a emailului cat si pentru evitarea inhalarii vaporilor degajati.
Pregatirea produsului
Va rugam sa cititi cu atentie eticheta produsului!
Produsul se conditioneaza la temperatura ambianta cu 24 de ore inainte de aplicare
Inainte de deschiderea ambalajului se indeparteaza de pe acesta praful sau alte urme de murdarie pentru a nu contamina produsul.
Inainte de utilizare produsul se omogenizeaza bine in ambalajul original.
Produsul se dilueaza cu Diluant Universal 509 sau cu orice diluant pentru vopsele alchidice, in proportie de 5-15% functie de metoda de aplicare (pensula, trafalet sau pistol cu aer). Produsul diluat trebuie agitat pe timpul aplicarii pentru a mentine uniformitatea materialului.
Aplicarea emailului
Se aplica in 1-2 straturi in functie de puterea de acoperire a acestuia. de natura si solicitarile ulterioare ale suportului. Reacoperirea se poate efectua dupa minim 12 ore si maxim 24 ore de la aplicarea stratului precedent.
Uscare finala
24 ore.
Curatarea uneltelor de lucru
Curatarea uneltelor de lucru se face cu Sticky Diluant Universal 509, imediat dupa intrebuintare. Excesul de solvent de pe uneltele de lucru se indeparteaza folosind o bucata de carpa. Dupa curatare se invelesc pensulele in ambalajul original sau in folie de aluminiu.
Masuri de securitate
Atunci cand folositi diluanti, produse de indepartat lacul sau vopseaua (decapanti), cand diluati si aplicati o vopsea pe baza de solvent trebuie sa va asigurati ca toate sursele de foc sunt inchise (stinse) si trebuie sa lucrati intr-un mediu bine aerisit (ventilat).
Intotdeauna trebuie sa va protejati pielea, ochii si plamanii purtand echipament de protectie corespunzator (manusi de lucru din material textil cand razuiti, lucrati cu peria de sarma, slefuiti sau cand lucrati cu lemn neslefuit, manusi din cauciuc rezistente la solventi, ochelari de protectie, masca de praf sau respirator).
Depozitarea vopselei ramase
Vopseaua alchidica are tendinta de a forma „pelicula” la suprafata pe timpul depozitarii, de aceea trebuie sa se inchida foarte bine capacul cutiei si sa se agite cutia in sus si in jos. Acest procedeu va ajuta la sigilarea cutiei.
Nu pastrati vopseaua in soare sau in apropierea surselor de incalzire si feriti vopseaua de inghet.