SFATURI PENTRU APLICAREA VOPSELEI LAVABILE

article image
SFATURI PENTRU APLICAREA VOPSELEI LAVABILE

2020-04-22 17:41:16

Casa dvs reprezinta un spatiu personal, iar deciziile trebuie sa va apartina in exclusivitate. Insa, nu evitati sa cereti sfatul unor specialisti sau sa puneti intrebari.

 

Cum aflati de cata vopsea veti avea nevoie?

 

Inmultiti inaltimea fiecarui perete cu latimea lui si veti obtine suprafata in metri patrati. Aflati apoi de pe eticheta produsului ce suprafata acopera continutul unei cutii. Intotdeauna cumparati mai multa vopsea decat aveti nevoie pentru a fi siguri ca o sa va ajunga (este posibil ca suprafata sa absoarba mai multa vopsea daca nu este bine amorsata) dar si pentru a va ramane o cantitate in plus pentru eventualele ajustari de final.

 

Pregatirea suprafetelor

 

Aplicarea vopselelor lavabile pe suport se va face numai dupa pregatirea corespunzatoare a acestuia, deoarece aceasta etapa are o influenta hotaratoare asupra calitatii acoperirii si durabilitatii ei.

suporturile pe care se aplica vopseaua trebuie sa fie rezistente, curate, desprafuite, uscate si degresate.

acoperirile anterioare care prezinta desprinderi sau aderenta necorespunzatoare se repara, se niveleaza cu o masa de spaclu, apoi se amorseaza suprafata.

betonul si tencuielile noi se lasa in mod obligatoriu cel putin 4 saptamani pentru uscare si maturare (carbonatare). In caz contrar exista riscul ca bazicitatea cimentului din compozitia tencuielii sa distruga atat structura vopselei cat si a pigmentilor.

produsul nu se aplica pe straturi de lac respectiv ulei, vopsele alchidice, materiale sintetice sau vopsele de slaba calitate. Indepartati total peliculele de var sau huma si amorsati suprafata. In cazul vopselelor de slaba calitate, aplicati 1-2 straturi de amorsa avand ca scop consolidarea stratului de vopsea.

asigurati-va ca tencuiala sau gletul aplicat sunt uscate si slefuite corespunzator.

desprafuiti intotdeauna dupa ce ati slefuit.

aplicati intotdeauna pe zidaria noua o amorsa compatibila cu produsul de vopsire pe care l-ati ales. Este recomandabil ca intregul sistem amorsa-vopsea sa fie cumparat de la acelasi furnizor.

indiferent de natura lor suporturile trebuie tratate in 1-2 straturi cu amorsa. Se reduce astfel consumul de vopsea prin diminuarea absorbtiei peretelui, se asigura o mai buna aderenta si uniformitate pentru vopseaua ce urmeaza sa fie aplicata.

aplicati amorsa recomandata si respectati timpul de uscare prescris.

 

Alegerea uneltelor de lucru

Trebuie sa alegem unelte de calitate pentru a fi multumiti de activitatea depusa. De fiecare data trebuie sa stim ca uneltele de calitate au pretul lor si investitiile in instrumentele de lucru profesionale aduc multumiri pe masura. Instrumentele folosite pentru aplicarea vopselei trebuie sa fie cat mai putin deteriorate de trecerea timpului sau de utilizarile anterioare. Ele trebuie, de asemenea curatate foarte bine inainte si dupa fiecare utilizare.

 

Veti avea nevoie de:

 

TRAFALET SI TAVA

Folositi un trafalet cu coada scurta pentru pereti; pentru tavan insa va trebuie si o tija prelungitoare. Trafaletii destinati vopsirii la exterior sunt in general mai putin fini decat cei destinati vopsirii interiorului.

 

PENSULE CU PAR NATURAL

Pentru reusita muncii, cumparati o pensula „adevarata”, cu par de porc, mai lata.

PULVERIZATOR

In cazul in care se doreste aplicarea produsului prin pulverizare.

GLETIERA

Cu aceasta se aplica un strat de glet acolo unde sunt denivelari pe suprafata de zugravit.

PERIE LATA PENTRU DESPRAFUIRE

Ziare vechi, hartie sau folie va trebuie pentru a acoperi pardoseala si piesele grele de mobila (sifoniere, dulapuri etc.), ramase in camere.

SCOTCH (BANDA PENTRU MASCARE)

Cumparati din cel foarte lat, ca sa mascati perfect tot ce va intereseaza: tocurile de la usi si ferestre etc.

Respectarea recomandarilor pentru conditiile de clima la aplicare.

Renovarile pe vreme frumoasa nu numai ca ne fac placere dar si vopseaua are consistenta si stabilitate mai buna decat in conditii extrema de clima ambientala.

La temperaturi scazute, in general intinderea vopselei pe suport se face cu dificultate, uscarea are loc lent si pelicula umeda se poate impurifica cu praf.

Temperatura mediului nu trebuie sa fie mai mica de 5 grade, chiar si dupa aplicare, intrucat formarea filmului de vopsea nu se face corespunzator, compromitand astfel calitatea si rezistenta lucrarii in timp.

Temperatura mediului nu trebuie sa depaseasca 35 de grade si se va evita aplicarea produsului pe fatade in perioada din zi cand suprafata este expusa direct razelor solare. Se va evita aplicarea produsului pe un perete incalzit de razele soarelui pentru ca vopseaua se usuca rapid, pelicula nu are timp sa se etaleze pe suport, aderenta este scazuta, pot aparea defecte (urme de pensula sau trafalet, exfolieri, etc).

Evitati vopsirea in zilele ploioase sau cu procent de umezeala ridicat (mai mare de 70%).

De fiecare data cand vopsiti la interior, asigurati-va ca exista o aerisire (ventilatie) corespunzatoare a spatiului de lucru, atat pentru o uscarea corespunzatoare a vopselei cat si pentru evitarea inhalarii vaporilor degajati.

 

Pregatirea produsului

Va rugam sa cititi cu atentie eticheta produsului!

Produsul se omogenizeaza bine inainte de utilizare, se dilueaza cu apa potabila in proportiile stabilite de producator (vezi etcheta produs)

 

stratul de baza – vopsea diluata cu max. 10% cu apa;

stratul final – vopsea nediluata sau diluata cu max. 5% apa.

Recomandam ca operatia de agitare sa se faca cu o masina de gaurit electrica dotata cu tija tip agitator-malaxor.

Cand amestecati evitati spumarea prea mare a vopselei, deoarece se inrautatesc proprietatile ei de aplicare.

Cand colorati vopseaua, tineti cont ca pe perete va varia nuanta dupa uscare fata de cum se vede in vasul cu vopsea.

La vopseaua colorata, orice strat nou de vopsea pe perete face sa se „inchida” si culoarea finala a peretilor.

Pregatiti de la inceput vopseaua colorata pentru toti peretii, ca sa nu faceti concentratii diferite de culoare de la o zona la alta sau comandati vopsea colorata in cantitate mai mare pentru evitarea diferentelor de culoare.

Pentru evitarea variatiilor de nuanta se recomanda ca vopsirea sa se efectueze integral folosind un singur lot de produs sau amestecul omogen al unor loturi diferite.

 

Aplicarea vopselei lavabile

 

Pentru a vopsi o camera incepeti cu tavanul si continuati cu peretii. Terminati cu stalpii.Planificati-va sa dati trei straturi:primul strat de amorsa si urmatoarele doua straturi de vopsea (al doilea strat se aplica dupa 2-4 ore de la aplicarea stratului de baza).Lucrati sistematic – este foarte important sa zugraviti un perete intreg dintr-odata, fara sa faceti pauza, ca sa nu apara diferente de nuante intre „inainte” si „dupa”.Mentineti o muchie umeda atunci cand vopsiti, aplicand vopseaua spre zone nevopsite si apoi inapoi spre zona vopsita.Important: vopsiti mai intai marginile (muchiile dintre pereti, conturul ferestrelor si al usilor etc.).Aplicarea se face cu: rola sau cu pensula in doua straturi sau prin pulverizare

 

DACA ZUGRAVITI CU PENSULA

 

Incepeti dintr-un colt de sus, si aplicati vopseaua cu miscari scurte, pe portiuni mici, pe verticala, si apoi pe orizontala. Lucrati pe o suprafata de circa 1 mp odata. Treceti la zona alaturata cat timp zugraveala e umeda, ca sa obtineti o imbinare coloristica perfecta.

 

DACA ZUGRAVITI CU TRAFALETUL

 

Vopsiti toate colturile cu o pensula de 5-7 cm. Folositi aceeasi pensula pentru a vopsi locul unde tavanul intalneste peretii, in jurul usilor si ferestrelor deasupra podelei si in jurul oricariu detaliu, sau oriunde trafaletul nu se potriveste Puneti vopseaua in tavita, inmuiati trafaletul in vopsea, iar apoi rulati-l pe grila tavitei pentru a elimina surplusul de vopsea, apoi dati pe tavan si pe pereti . Puneti numai o cantitate mica de vopsea in trafalet pentru a aplica uniform vopseaua si pentru a elimina pierderile.

 

Aplicati trafaletul pe suprafata de vopsit si rulati cu miscari uniforme (nu se apasa, ca sa nu se prelinga vopseaua). Dupa fiecare inmuiere a trafaletului in vopsea, aplicati mai departe de portiunea vopsita, paralel cu aceasta, si apropiati-va usor. Incercati sa intindeti vopseaua cu trafaletul inainte ca vopseaua aplicata cu pensula sa se usuce, astfel incat vopseaua aplicata cu trafaletul sa se combine cu vopseaua aplicata cu pensula. Apropiati-va pe cat de mult posibil de colturi. Vopsirea suprafetei se va face uniform, de sus in jos si fara intrerupere, pentru a preveni stropirea si aparitia unor dungi inestetice.

 

DACA ZUGRAVITI CU PULVERIZATORUL

Protejati foarte bine suprafetele adiacente suprafetei pe care doriti s-o vopsiti. Aparatul pulverizeaza o cantitate mare de vopsea in aer si nu toata vopseaua ajunge pe perete. Poate pluti ca o ceata si poate ajunge in locuri in care nu vreti sa ajunga, precum alte incaperi.

Izolati suprafata respectiva daca lucrati in interior. In exterior, nu folositi niciodata aparatul atunci cand bate vantul si acoperiti-va masina, precum si masinile vecinilor, plantele, aleile si chiar peretii expusi ai cladirilor invecinate.

acoperiti-va foarte bine din cap pana in picioare: purtati un tricou cu maneca lunga si eventual manusi. Puteti folosi ochelari de protectie si masca pentru gura.

incepeti sa lucrati dintr-un colt, de sus in jos cu miscari line si ferme; o cantitate mare de vopsea ajunge pe suprafata respectiva intr-o perioada foarte scurta de timp.

Este de preferat sa aplicati mai multe straturi subtiri, decat un singur strat gros.

Acoperiti galetile sau recipientele de vopsea atunci cand nu le folositi. Pastrati o carpa si o perie la indemana pentru a indeparta picaturile in exces si alte urme necorespunzatoare ale procesului de vopsire.

 

Curatarea uneltelor de lucru

Curatarea uneltelor de lucru se face cu apa calda sau cu apa si detergent, imediat dupa intrebuintare.

Scurgeti excesul de apa din parul pensulei sau trafaletului sau uscati bine cu o bucata de carpa.

Dupa curatare inveliti pensulele sau/si trafaleti in ambalajul original sau in folie de aluminiu.

Depozitarea vopselei ramase

Acoperiti gura cutiei cu un ambalaj de plastic dupa ce in prealabil ati sters bine cutia de vopsea si inchideti foarte bine capacul. Nu pastrati vopseaua in soare sau in apropierea surselor de incalzire si feriti vopseaua de inghet.

DECOLORAREA, PIERDEREA CULORII >>