APLICAREA TENCUIELII DECORATIVE

article image
APLICAREA TENCUIELII DECORATIVE

2020-04-22 17:39:13

Aveti de realizat o tencuiala decorativa la exterior sau la interior?

 

Firma noastra va ofera o solutie estetica, economica si de lunga durata, pe care o puteti materializa folosind Tencuiala Decorativa Sticky. In functie de modul de lucru, combinatiile de culoare si structura tencuielii decorative sunt diverse, mereu altele si depind de creativitatea si imaginatia fiecaruia

 

Cum aflati de cata tencuiala decorativa veti avea nevoie?

Inmultiti inaltimea fiecarui perete cu latimea lui si veti obtine suprafata in metri patrati. Aflati apoi de pe eticheta produsului ce suprafata acopera continutul unei galeti. Intotdeauna cumparati mai multa tencuiala decat aveti nevoie pentru a fi siguri ca o sa va ajunga (valoarea exacta a consumului se va stabili in urma efectuarii unei probe la fata locului) dar si pentru a va ramane o cantitate in plus pentru eventualele ajustari de final.

 

Tencuielile decorative au o durata de viata foarte lunga, avand rezistenta mare la conditii de mediu dificile. Pregatirea corespunzatoare a suprafetelor pe care urmeaza a se aplica tencuiala decorativa, respectarea recomandarilor pentru conditiile de clima la aplicare, precum si pregatirea tencuielii decorative, ca produs, reprezinta etape indispensabile pentru realizarea performantelor maxime.

 

Pregatirea suprafetelor

Aplicarea tencuielilor decorative pe suport se va face numai dupa pregatirea corespunzatoare a acestuia, deoarece aceasta etapa are o influenta hotaratoare asupra calitatii acoperirii si durabilitatii ei. Suprafetele pe care se aplica tencuiala decorativa trebuie sa fie rezistente, curate, desprafuite, uscate si degresate.

 

SUPRAFETE NOI

Betonul si tencuielile noi se lasa in mod obligatoriu cel putin 4 saptamani pentru uscare si maturare (carbonatare). In caz contrar exista riscul ca bazicitatea cimentului din compozitia tencuielii sa distruga atat structura tencuielii cat si a pigmentilor. Cimentul intarit se indeparteaza mecanic.

 

INAINTE DE APLICAREA TENCUIELII DECORATIVE.

se amorseaza cu Sticky Amorsa pentru perete pentru marirea gradului de durabilitate a sistemului.

aplicare strat de fond: Sticky Grund Amorsa pentru Tencuieli Decorative alb sau colorat in aceeasi nuanta cu tencuiala – aplicarea se face dupa o zi de la amorsarea suprafetei.

TERMOSISTEME

stratul final de adeziv pentru termosistem se matureaza in minim 7 zile de la punerea sa in opera.

se amorseaza cu Sticky Amorsa pentru Perete pentru marirea gradului de durabilitate a sistemului.

aplicare strat de fond: Sticky Grund pentru Tencuieli Decorative alb sau colorat in aceeasi nuanta cu tencuiala – aplicarea se face dupa o zi de la amorsarea suprafetei.

SUPRAFETE VECHI

acoperirile anterioare care prezinta desprinderi sau aderenta necorespunzatoare se repara, se niveleaza cu o masa de spaclu, apoi se amorseaza.

zonele reparate prin retencuire se lasa sa se usuce min 3 zile, se slefuiesc, se desprafuiesc si se amorseaza cu Sticky Amorsa pentru Perete.

produsul nu se aplica pe straturi de lac respectiv ulei, vopsele alchidice, materiale sintetice sau vopsele de slaba calitate. Indepartati total peliculele de var sau huma si amorsati suprafata. In cazul vopselelor de slaba calitate, aplicati 1-2 straturi de amorsa avand ca scop consolidarea stratului de vopsea.

Alegerea uneltelor de lucru

Trebuie sa alegem unelte de calitate pentru a fi multumiti de activitatea depusa. De fiecare data trebuie sa stim ca uneltele de calitate au pretul lor si investitiile in instrumentele de lucru profesionale aduc multumiri pe masura.

 

Instrumentele folosite pentru aplicarea tencuielilor decorative trebuie sa fie cat mai putin deteriorate de trecerea timpului sau de utilizarile anterioare, sa nu fie murdare sau ruginite.

Ele trebuie, de asemenea curatate foarte bine inainte si dupa fiecare utilizare.

 

Veti avea nevoie de: bidinea, pensula sau rola, mixer sau bormasina cu palete, gletiera din otel inoxidabil, drisca.

Bidinea, pensula sau rola pentru amorsarea si grunduirea suportului.

Mixer sau bormasina cu palete, pentru a amesteca produsul.

Gletiera din otel inoxidabil pentru a intinde si a nivela tencuiala decorativa.

Drisca se foloseste pentru modelaj.

 

Respectarea recomandarilor pentru conditiile de clima la aplicare

Renovarile pe vreme frumoasa nu numai ca ne fac placere dar si tencuiala are consistenta si stabilitate mai buna decat in conditii extrema de clima ambientala.

La temperaturi scazute, in general intinderea tencuielii pe suport se face cu dificultate, uscarea are loc lent si pelicula umeda se poate impurifica cu praf.

Temperatura mediului nu trebuie sa fie mai mica de 5 grade, chiar si dupa aplicare, intrucat uscarea nu se face corespunzator, compromitand astfel calitatea si rezistenta lucrarii in timp.

Temperatura mediului nu trebuie sa depaseasca 35 de grade si se va evita aplicarea produsului pe fatada in perioada din zi cand suprafata este expusa direct razelor solare. Se va evita aplicarea produsului pe un perete incalzit de razele soarelui pentru ca tencuiala se usuca rapid, pelicula nu are timp sa se etaleze pe suport, aderenta este scazuta, pot aparea defecte (basicari, exfolieri, etc).

Se evita aplicarea tencuielii decorative in zilele ploioase sau cu procent de umezeala ridicat (mai mare de 70%).

De fiecare data cand aplicati tencuiala decorativa la interior, asigurati-va ca exista o aerisire (ventilatie) corespunzatoare a spatiului de lucru, atat pentru o uscarea corespunzatoare a tencuielii cat si pentru evitarea inhalarii vaporilor degajati.

 

Pregatirea produsului

Va rugam sa cititi cu atentie eticheta produsului!

Produsul se omogenizeaza bine inainte de utilizare, se aplica nediluat sau diluat cu apa potabila in proportiile stabilite de producator (maxim 3% apa in conditii de temperaturi ridicate).

Recomandam ca operatia de agitare sa se faca la turatie mica, cu o masina de gaurit electrica dotata cu tija tip agitator-malaxor. Cand colorati tencuiala, tineti cont ca pe perete va varia nuanta dupa uscare fata de cum se vede produsul umed in galeata.

Pregatiti de la inceput tencuiala colorata pentru toti peretii, ca sa nu faceti concentratii diferite de culoare de la o zona la alta sau comandati tencuiala colorata in cantitate mai mare pentru evitarea diferentelor de culoare. Pentru evitarea variatiilor de nuanta, se recomanda ca pe intreaga suprafata aplicarea sa se efectueze folosind un singur lot de produs sau amestecul omogen al unor loturi diferite.

Aplicarea stratului de fond – grunduirea: inainte de aplicarea tencuielii decorative este necesara aplicarea stratului de fond-grunduirea cu Sticky Grund pentru Tencuieli Decorative alb sau colorat in aceeasi nuanta cu tencuiala decorativa.

 

Aplicarea tencuielii decorative

Se aplica intr-un singur strat.

Procedeul de aplicare cuprinde urmatoarele etape: intinderea, nivelarea si modelarea (structurarea).

 

INTINDEREA TENCUIELI DECORATIVE.

Se aplica cu o gletiera din otel inoxidabil la o grosime de strat egala cu marimea pietrelor celor mai mari din tencuiala.

 

NIVELAREA TENCUIELII DECORATIVE.

Dupa ce s-a intins tencuiala decorativa pe o suprafata de cativa metri patrati, cu aceeasi gletiera din otel inoxidabil (fara spalare sau adaos de apa) se strange surplusul de material si se niveleaza stratul pentru modelare (structurare).

 

MODELAREA (STRUCTURAREA)

Cand tencuiala nu se mai lipeste de gletiera urmeaza etapa de modelare (structurare). Folosind o drisca din material plastic, tinuta in plan vertical, se poate structura modelul dorit (rotund sau drept) pentru granulatiile ø1, ø2, ø3.

 

O tencuiala decorativa aplicata corect va rezista multi ani la ciclurile inghet-dezghet, va putea fi spalata si reimprospatata cu vopsea lavabila.

 

Acoperiti galetile sau recipientele cu tencuiala atunci cand nu le folositi. Pastrati o carpa si o perie la indemana pentru a indeparta picaturile in exces si alte urme necorespunzatoare ale procesului de vopsire.

 

Curatarea uneltelor de lucru

Curatarea uneltelor de lucru se face cu apa calda sau cu apa si detergent, imediat dupa intrebuintare.

SFATURI PENTRU APLICAREA VOPSELEI ALCHIDICE >>